De kracht van de combinatie

 

Terneuzen

Mr.F.J. Haarmanweg 38
4538 AS Terneuzen
T  0115-649121  |  F 0115-649221

300_kantoor_terneuzen.jpg

Route: klik hier

Ossendrecht

Zuidstraat 1
4641 VZ Ossendrecht                            
  T  0165-512437  | 

300_pand_ossendrecht.jpg

Route: klik hier       

info@21groep.nl

Woon-zorgcomplex in 3D-BIM

Nieuwbouwproject 'de nieuwe Vliedberg' in Rilland

Het nieuwbouwproject ‘de nieuwe Vliedberg’, een woon-zorgcomplex dat in de zomer van 2015 is opgeleverd, is helemaal in 3D-BIM opgezet.

Zowel Elektra 21 als de Zeeuwse Verwarmings Unie hebben de installatietekeningen voor dit project gemaakt met Stabicad for Revit.

De nieuwe woonvoorziening aan de rand van het Zeeuwse Rilland biedt naast twintig ouderen appartementen ruimte voor drie zorggroepswoningen met ieder zes psychogeriatrische cliënten. Ook algemene voorzieningen als een restaurant, bibliotheek en fysiotherapie zijn aanwezig in het gebouw. Het doel van het project was om maximaal gebruiksgemak te creëren met minimaal gebruik van de ruimte. Om dit te realiseren is zowel het bouwkundig als installatietechnisch concept voorbereid op een grote mate van flexibiliteit met behulp van ombouwbare groepszorgwoningen en prefab badkamers. De installaties zijn zo ontworpen en uitgevoerd dat zij eenvoudig zijn te splitsen.

Architect Archikon heeft het ontwerp van het project in een Revit model verzorgd. De Zeeuwse Verwarmings Unie modelleerde de werktuigbouwkundige en sanitair technische installaties in het Revit model; Elektra 21 tekende de elektrotechnische installaties en zonnepanelen. Het woon-zorgcomplex is voor Elektra 21 en de Zeeuwse Verwarmings Unie het eerste gezamenlijke BIM-project. Eerder werkten beide partijen al samen aan andere projecten en ook tijdens dit eerste BIM-project is de samenwerking optimaal verlopen. De installatiebedrijven waren vanaf het begin betrokken bij het project wat bij heeft gedragen aan een reductie van de faalkosten.

Voor het ontwerp van de complete technische installatie is gebruik gemaakt van Stabicad for Revit. Door in een model samen te werken, zijn clashes van bijvoorbeeld kabelgoten, lichtarmaturen en luchtkanalen tussen het plafond op tijd opgespoord en opgelost. Reductie van de installatiekosten is gerealiseerd door tijdig in te zien hoe en waar de stijg- en zakleidingen van de riolering en luchtkanalen liepen. Het BIM-model is opgestuurd naar de opdrachtgever, zodat deze ingezet kan worden bij het onderhoud.

In 2012 en 2014 werd de Zeeuwse Verwarmings Unie uitgeroepen tot winnaar van de Stabiplan International 3D Design Contest.

Realisatie: TiDi Graphics